Historia

 

Katarina Bangata

Gatan fick sitt nuvarande namn efter Stockholms stadsfullmäktiges beslut om namnrevision den 16 juni 1885. I slutet av 1800-talet var Katarina Bangata en planerad järnvägssträckning mellan Stockholm Södra till Stadens Strandplats (nuvarande Östgötagatan 100) och Danvikstull med spårdelning på Hammarbytorget (nuvarande Vintertullstorget). Beredningsutskottet till stadsfullmäktige föreslog att järnvägen skulle sänkas så att tvärgatorna Ringvägen, Götgatan och Östgötagatan skulle kunna behålla sin profil med hjälp av broar. Planerna blev aldrig verklighet och omkring 1930 anlades en promenadallé istället för järnvägsspår. Längs den asfaltsbelagda promenadgatan har man planterat 93 rader med lönnar.

 

Bondegatan

Bondegatan sträcker sig från Götgatan vid Skrapan till Barnängsgatan. Bondegatan fick sitt nuvarande namn efter Stockholms stadsfullmäktiges beslut om namnrevision 16 juni 1885. Tidigare belagda namn på gatan är Boendhe gathan från 1650.

 

SoFo

Från Wikipedia, den fria encyklopedin.
SoFo, en förkortning av South of Folkungagatan, är en beteckning på en del av stadsdelen Södermalm i Stockholm. Namnet efterliknar områdena Soho i London och SoHo på Manhattan.

Området avgränsas av Folkungagatan i norr, Renstiernas gata i öster, Götgatan i väster och Ringvägen i söder. Området är känt för sina många restauranger, kaféer, småbutiker, skivbutiker, med mera. Området anses inom vissa kretsar vara väldigt "hippt". Namnet SoFo hittades på i slutet av 1990-talet av Per Holm, Fredrik Glejpner och Henrik Borggren som saknade ett namn på området. Henrik Borggren som just hade kommit hem från New York var den som kom med namnförslaget SoFo inspirerad av områdesnamnet SoHo på Manhattan, som står för South of Houston. SoFo är registrerat som varumärke vid Patent- och registreringsverket.

 

 

Senast uppdaterad 20080923